Feta råttor sätter krokben för forskarna

2010-03-04 11:24  

Mycket mat och lite motion i råttburarna snedvrider forskarnas resultat. De feta labbråttorna dör av sin sunkiga livsstil, inte av försöken.

Försöksråttor lever ett ohälsosamt laboratorieliv. De får mat så fort de blir sugna, och de motionerar ingenting i sina små burar. Det oundvikliga resultatet är att de lägger på hullet. Några av dem blir så feta att de passerar enkilosgränsen.

Nu skapar de feta labbråttorna problem för biologerna:

- Slutsatsen är att de data vi får från försöken mer motsvarar överviktiga och stillasittande personer än normala och aktiva människor, säger Mark Mattson som skrivit en tungviktig forskarrapport om ”feta rått”-syndromet.

Enligt den amerikanske åldringsforskaren Mark Mattson måste försöksråttorna tvingas leva ett mer hälsosamt liv. Nu gäller daglig motion i ekorrhjul och noga kontrollerad bantningsdiet. Maten serveras bara varannan dag, och kaloriintaget begränsas, allt för att komma tillrätta med de överviktiga labbråttorna och få dem att leva längre.

Risken är annars att försöksresultaten mer avspeglar råttornas egna ohälsosamma livsstil, snarare än biverkningar av de mediciner som testas på dem. Immunsjukdomar, cancer, neurologiska problem och glukosintolerans är vanliga hus de sunkiga råttorna. Och de dör i förtid av sin fetma, inte av experimenten.

Anders Wallerius

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer