Femte kraftsamlingen: Kritiska metaller

2013-01-10 13:15  
Metallen europium är en nyckelkomponent i lågenergilampor. Foto: Ames Laboratory/Trevor Riedemann

Ett nytt ”Manhattan-projekt” ska tackla bristen på kritiska metaller. USA satsar motsvarande 830 miljoner kronor på att säkra tillgången av de strategiska råvarorna.

Det amerikanska energidepartementet presenterar en jättesatsning för att säkra tillgången på sällsynta jordartsmetaller och andra kritiska metaller. De eftertraktade råvarorna spelar en nyckelroll i allt från vindturbiner och elbilar till solceller och energisnål belysning.

Ett nytt center, som döpts till Critical Materials Institute, får cirka 830 miljoner kronor under fem år. Det byggs upp vid Ames Laboratory i Iowa med syfte att samla de mest framstående forskarna på labb, universitet och företag över hela landet. Hittills har närmare 20 samarbetspartner presenterats. Däribland Lawrence Livermore National Laboratory och General Electric.

Här är några av målen för kraftsamlingen:

• Finna nya sätt att utvinna kritiska råvaror ur källor som inte är kommersiellt lönsamma idag.

• Utveckla nya material som kan ersätta de eftertraktade metallerna.

• Förbättra metoderna för återanvändning och återvinning.

I dag dominerar Kina produktionen av många strategiskt viktiga råvaror. Hela 95 procent av de sällsynta jordartsmetallerna produceras exempelvis i landet. Beroendet av Kina väcker stor oro och många länder och företag söker nya strategier för att säkra försörjningen av de eftertraktade råvarorna.

Den amerikanska satsningen är den femte så kallade ”Energy Innovation Hub” som energidepartementet lanserat sedan 2010 för att tackla stora utmaningar.

De fyra tidigare satsningarna ska utveckla bättre batterier, mer effektiva kärnreaktorer, energieffektiva hus och biobränsle av solljus.

Inspirationen kommer från Manhattanprojektet där forskare samarbetade för att utveckla en atombomb under andra världskriget.

Charlotta von Schultz

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt