Fel fick fart på neutrinon i höstas

2012-02-23 10:51  
Detektorn Opera väger 1800 ton Foto: Cern

Det kanske gick lite väl snabbt när nyheten om neutrinon som gick snabbare än ljuset kablades ut förra året. Nu har forskarna själva hitta tänkbara fel i mätningarna.

För fem månader orsakade Cerns partikelfysiker braskande nyhetsrubriker över hela världen. De hade mätt upp hastigheten hos en neutrino, och funnit att den färdats snabbare än ljuset de 73 milen mellan Genève i Schweiz och Gran Sasso i Italien.

Sedan dess har forskarna letat febrilt efter möjliga förklaringar och eventuella felkällor. Nu kommer en rapport från Cern där man redovisar två tänkbara detaljer som kan ha påverkat mätresultaten:

Den ena är den oscillator som förser mätutrustningen med tidsmarkeringar för synkronisering av gps-utrustningen. Den kan ha gjort att hastigheten underskattades.

Det andra är ett eventuellt fel i en kontakt för den optiska fiber som överför den externa gps-signalen till partikeldetektorn Operas klocka. När experimentet genomfördes kan klockan ha gått fel, vilket kan ha lett till att neutrinons hastighet överskattades.

Felsökandet fortsätter i båda fallen, skriver forskarna i ett pressmeddelande.

Anders Wallerius

Mer om: Neutrino Cern

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer