Färgblind apa ser rött - med genterapi

2009-09-18 07:48  
Apan ser rött och grönt efter genterapin.

En mänsklig gen sprutades in i färgblinda apors ögon. Sedan såg de rött och grönt resten av sina liv. Nu hoppas forskarna kunna bota även färgblinda människor.

De två ekorraporna Dalton och Sam var liksom alla ekorrapshannar färgblinda sedan födseln. Men en ny typ av genterapi gjorde att de kunde se rött och grönt.

Försöken som gjordes vid amerikanska Neitz Laboratory beskrivs i den vetenskapliga tidningen Nature. Forskarna injicerade ett ofarligt virus som bar med sig en mänsklig gen nära apornas näthinnor. Effekten blev att de för första gången kunde producera ett pigment som är känsligt för rött och grönt ljus.

Sedan fick aporna spela ett dataspel där det gällde att trycka på färgade fält för att få en slurk juice. Efter 20 veckor kunde forskarna konstatera att aporna hade fullt färgseende.

Att aporna var fullvuxna när försöket utfördes är intressant. Tidigare har man trott att det bara skulle vara möjligt att förbättra synen vid väldigt låga åldrar då hjärnan är som mest formbar.

På sikt hoppas forskarna att de nya rönen ska hjälpa människor med synskador.

Charlotta von Schultz

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer