Facket: Leijonborg är inte rätt person

2012-05-03 15:03  
Lars Leijonborg Foto: Niklas Larsson / Scanpix

Facket vid Astra Zeneca om att Lars Leijonborg får fortsätta som samordnare i jobbkrisen: -Vi står fast vid vår kritik att det inte är rätt person.

-Vi har ju varit ganska kritiska mot hans insatser och den kritiken kvarstår. Vi tycker inte att det är rätt person.

Det säger Ivar de la Cruz, Akademikerföreningen representant vid Astra Zeneca i Södertälje, när han via Ny Teknik nås av nyheten att Lars Leijonborg får fortsätta som regeringens samordnare, efter det att läkemedelsbolaget lagt ett stort krisvarsel för tre månader sedan.

Astra Zeneca beslutade då att 1 200 anställda måste lämna företaget, många av dem läkemedelsforskare.

Trots kritiken i slutet av mars får den tidigare folkpartiledaren nu fortsatt förtroende av utbildningsminister Jan Björklunds (fp), uppger Svenska Dagbladet i dag.

Utbildningsministerns pressekreterare Elin Boberg säger till Ny Teknik att beslutet om det förlängda mandatet kommer att tas på regeringens nästa torsdagssammanträde "om inget oförutsett händer".

Hon uppger att uppdraget kommer att förlängas över sommaren och fram till den 1 september 2012.

Enligt Ivar de la Cruz saknar Lars Leijonborg tillräckligt med engagemang i frågan om sitt regeringsuppdrag att samordna krisen inom läkemedelsforskningen.

Samtidigt, uppger de la Cruz, att det "pågår många positiva diskussioner och det tas massor av initiativ" som syftar till att lösa krisen.

-Men det är för tidigt att nämna något offentligt än, säger Ivar de la Cruz. Någon helhetslösning är dock inte i sikte, beskriver han.

Leijonborg uppges välkomna att hans mandat får fortsätta. Däri ingår bland annat att se till att forskarkompetensen inte flyr utomlands.

-Det är mycket på gång, och jag tror fortfarande att jag kan spela en viss roll i några av de processerna. Men allting tar ju tid, och det här är inte riktigt färdigt, säger han till tidningen.

Mer om: FoU Astra Zeneca

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer