Facebookgrundare valde svenska forskare

2017-10-17 12:59  

Emma Lundberg och hennes kolleger vid Human Protein Atlas-projektet har fått forskningspengar av Chan Zuckerberg Initiative.

Läkaren Priscilla Chan och hennes make, Facebookgrundaren Mark Zuckerberg, ligger bakom Chan Zuckerberg Initiative där målet är att alla sjukdomar ska vara utrotade om 100 år. En av satsningarna är The Human Cell Atlas, där kroppens alla celler ska kartläggas.

Nu har två svenska forskningsprojekt fått anslag av organisationen, utvalda som två av 38 pilotprojekt runt om i världen.

Ett av dem är Human Protein Atlas-projektet som drivs av KTH.

-Det är väldigt roligt. Det är absolut en merit. Det var stor internationell konkurrens. Och det är inte lätt att få pengar till kartläggningsforskning, det brukar vara mer till hypotesdriven forskning, säger Emma Lundberg, docent vid KTH och medarbetare i Human Protein Atlas-projeket, som bedrivs vid Science for life laboratory.

Hur mycket pengar det handlar om vill Chan Zuckerberg Initiative inte att forskarna berättar.

-Men det är en signifikant summa. Vi ska vara tio personer som arbetar detta, men vi gör det inte på heltid. Projektet ska hålla på i ett år, säger Emma Lundberg.

Läs mer: Miljardsatsningen klar: Människans proteiner kartlagda

Anslaget ska användas för att med hjälp av nya och skilda tekniker titta närmare på data och bilder som redan finns i Human Protein Atlas, där kartläggningen av celler görs genom att gå igenom de proteiner som finns i cellerna. I Chan Zuckerbergs cellatlas görs arbetet i stället genom så kallad single-cell RNA-sekvensering, där varje enskild cell analyseras.

Emma Lundberg och hennes forskarkolleger ska till en början koncentrerar sig på proteiner i celler i hjärtat och i bukspottkörteln.

– Vi ska titta på hur mycket mer information vi kan få ut genom att använda single-cell RNA-sekvensering och high multiplex imaging technologies.

Emma Lundberg jämför med att ha information om en grupp människor på ett torg, i form av genomsnittlig data. Det forskargruppen ska göra nu, på cellnivå, är att få fram data om varje enskild "individ" på torget.

Läs mer: 150 000 datorspelare kartlade människans celler

Det andra svenska projekt som har fått anslag drivs av Sten Linnarsson, professor i molekylär systembiologi på Karolinska institutet, samt verksam vid Science for life laboratory.

Human Protein Atlas

Human Protein Atlas har kartlagt alla proteiner och samlat dem i en bildatlas, som finns tillgänglig för användare över hela världen.

Atlasen innehåller 13 miljoner mikroskopbilder. Projektet tog elva år, och blev färdigt 2014.

Projektet har finansierats av Knut och Alice Wallenbergs stiftelse.

Drivs från Kungliga Tekniska högskolan, Science for life laboratoryt och Uppsala universitet.

En del i projektet är Antibodypedia, en databas med flera miljoner antikroppar.

En del är projektet Cell Atlas, en kartläggning av 12 000 proteiner i olika cellstrukturer.

Anna Orring

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt