Facebook ger bort servrar för att stödja europeisk AI-forskning

2016-03-16 10:54  
Mark Zuckerberg. Foto: Kristoffer Tripplaar / Alamy

Facebook trappar upp sina satsningar på AI-forskning, nu genom att söka samarbeten med europeiska universitet och forskningssäten.

Planerna om ett samarbetsprogram inom AI med Europa presenterades av Facebooks vd Mark Zuckerberg under ett besök i Tyskland nyligen, skriver Facebooks nordiska PR-byrå Spotlight i ett pressmeddelande.

Det första steget i satsningen blir att Facebook skänker 25 kraftfulla GPU-servrar till europeiska forskningsinstitut, och de fyra första kommer att hamna på Tekniska universitetet i Berlin (TBU). Varje server innehåller kraftfulla grafikprocessorer (GPU:er) som gör att datorns kraft ökar med tio gånger, skriver Facebook.

Enligt Yann LeCun, chef för Facebook AI Research, har universitet och högskolor bland de bästa idéerna inom AI, men forskarna möter ofta flaskhalsar i utvecklingen av forskningen på grund av begränsade datorresurser. Den här bristen vill Facebook alltså nu råda bot på. Ju fler olika forskargrupper och institutioner som är involverade i att driva utvecklingen inom AI framåt, desto snabbare kommer det att gå, enligt bolaget.

 

Få koll på digitalisering med Digital Teknik

Digital Teknik är ett nyhetsbrev som kommer ut tre gånger i veckan. Hitta mer information och prenumerera på www.digital-teknik.se.

Elsa Persson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt

COMSOL