Extremt rent kvartsglas såg gravitationsvågorna

2016-02-12 14:07  

Extremt rent tyskt kvartsglas gjorde det möjligt att se gravitationsvågorna i Ligo-anläggningarna.

De mycket uppmärksammade resultaten från de två detektorerna i USA, den ena i Livingstone i Louisiana och den andra i Hanford i Washington, blev möjligt tack vare extremt rent kvartsglas från den tyska tillverkaren Heraeus.

Gravitationsvågsdetektorerna använder mycket känsliga optiska interferometrar i sina L-formade armar, vardera 4 km långa. De fungerar som fotonreservoarer och består av kvartsglas med extremt god genomsläpplighet och optisk homogenitet.

Ralf Takke har arbetat med kvartsglasutveckling vid Heraeus i mer än 30 år och berättar i ett pressmeddelande att man vid utvecklingen av dessa kvartsglas ofta hamnat vid gränsen av vad som är tekniskt möjligt. Samtidigt har dessa utmaningar bidragit till att höja kunskapsnivån bland företagets experter på högkvalitetsglas. Experimenten ökar vår kunskap om materialet, konstaterar han.

I Ligo har man använt ett glas kallat Suprasil 3001 som är ett optiskt likformigt, homogent material som är användbart för optik som prismor, krökta linser, strålkontrollsystem och retroreflektorer. Den här typen av glas är bäst lämpat för högenergilasrar som arbetar i nära infrarödområdet.

Familjeföretaget Heraeus grundades 1851 och är specialiserat på materialkunskap. 12600 anställda arbetar för företaget i 38 länder.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer