Extrem kikare i ökentorka

2010-04-28 09:41  

Världens största stjärnkikare ska byggas i den chilenska Atacamaöknen. E-ELT, som teleskopet kallas, kommer att ligga på berget Cerro Armazones, bara två mil norr om de europeiska VLT-teleskopen på Cerro Paranal. Platsen är en av de torraste i världen, och det är inte mycket som skymmer sikten i den tunna atmosfären.

Det unika E-ELT står för European Extremely Large Telescope, medan VLT ”bara” är Very Large Telescope. Extremt stor innebär i detta sammanhang en primärspegel på 42 meter, till skillnad från VLTs futtiga åttametersspeglar.

Beslutet att välja Atacamaöknen för det extrema teleskopet togs av ESOs (European Southern Observatory) råd med representanter från de fjorton deltagarländerna, däribland Sverige. Det definitiva byggbeslutet väntas i slutet av året, och det första ljuset kommer att skina genom E-ELT under 2018.

På det 3 060 meter höga berget är sikten klar och atmosfären stabil. Regn förekommer knappt och himlen är mestadels molnfri. Ett perfekt ställe för en stjärnkikare. Dessutom får ESO en ordentlig bit ökenmark för bygget av den chilenska staten.

Storleken har betydelse i astronomiska sammanhang. Den 42 meter stora spegeln fångar upp femton gånger mer ljus än dagens största teleskop. Och den ger femton gånger skarpare bilder av exempelvis planeter i andra solsystem. Just främmande planeter har blivit intressanta i astronomerna jakt på liv i rymden, och E-ELT kan studera det synliga och infraröda ljuset i deras atmosfär. Dessutom kan det extrema teleskopet direkt mäta ökningen av universums expansionshastighet.

Anders Wallerius

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer