Innovation

Experten: Ny klimatlag talar för fler elbilar

Maria Gårdlund. Foto: Sweco

Vill du förstå vad som väntar under teknikåret 2018? Här ger konsultbolaget Sweco sex spådomar om hållbar utveckling, ai och övervakningsteknik.

Publicerad

Konsultbolaget Sweco planerar och utformar framtidens samhällen och städer. De försöker förstå hur världen kommer att se ut om fem, tio eller femton år. Ny Teknik bad dem ge oss framtiden i ett kortare perspektiv. Här berättar Maria Gårdlund, vd för Swecos it-konsulter, om företagets förväntningar på 2018.

Digitalisering

- Digitalisering under 2018 kommer att handla om att skapa enkelhet, tillgänglighet och ökad valfrihet för kunder och medborgare. Kry är ett exempel som utmanar hur medborgare ser på tillgången till vård. Den digitala handeln ger på samma sätt invånare tillgång till ett större sortiment, möjligheten att handla hemifrån när som helst på dygnet och snabba leveranser. Upplevelsen av att handla i butik utmanas idag av enkelheten och utbudet på nätet. Med denna trend förflyttas makten från företagen och vad de vill erbjuda, till kunden som kan välja på varor från hela världen och inte är begränsade till att handla i de lokala butikerna.

- Det vi kommer att se 2018 är att företag som Alibaba och Amazon men även svenska plattformar utökar sina erbjudanden för att lösa fler vardagsbehov, samtidigt som de lär känna sina kunder allt bättre genom att spåra vad de tittar på och har för preferenser. Denna utveckling kommer att sätta press på offentlig sektor att skapar samma enkelhet och tillgänglighet i den service som erbjuds medborgarna. Något som sannolikt resulterar i många digitaliseringsprojekt för kommuner, landsting och myndigheter under 2018.

Rösttjänster

- De kommande åren kommer många företag även investera i algoritmer som klarar av att hantera röstkommandon vilket ytterligare förenklar för konsumenterna. Nu kan du ligga i soffan och få svar på en fråga utan ett stort antal skärmtryckningar eller få ditt recept uppläst när du ska laga mat.

Mer iot och ai i produktbolagen

- Många produkter är redan idag utrustade med sensorer för att kunna spåra användningsmönster, förbrukning och fel. Det som börjar komma är större utvecklingsprojekt inom maskininlärning där denna data samkörs med alla annan data om produkten – som till exempel var och när olika komponenter är tillverkade. På så sätt går det att se mönster, exempelvis huruvida en viss komponent har sämre livslängd. 2018 kommer vi att se allt fler av denna typ av utvecklingsprojekt bland produktbolagen som bland annat tillverkar verktyg, bilar, hissar, rulltrappor eller maskiner.

Överraskande snabb utveckling av artificiell intelligens

- Jag tror även att 2018 kommer bjuda på en del överraskningar inom ai. Vi kommer sannolikt att få se ett antal nyheter på marknaden som förvånar allmänheten och där vi börjar förstå med vilken hastigheten denna teknik utvecklas. Något som kommer att sätta frågan högre upp på den politiska agendan. Det kan vara en Sophia 2.0, en robotvakthund, ny övervakningsteknik eller en avancerad leksak som tar sig in i varje hem.

Fler sensorer i den offentliga miljön

- I de offentliga miljöerna kommer vi 2018 att se att fler sensorer och kameror som samlar in data. Detta kommer att göras i syfte att öka tryggheten, förstå hur offentliga rum och infrastrukturen i en stad används samt studera miljön – till exempel buller, luftkvalitet och utsläpp.

Ny klimatlag driver på omställningen mot hållbar teknik

- Den nya klimatlagen som började gälla 1 januari 2018 kommer att driva på omställningen mot en mer hållbar och digital framtid. Senast 2030 ska de sammanlagda utsläppen från transporter, arbetsmaskiner, industri, energiproduktion, bostäder och jordbruk vara 63 procent lägre än de var 1990. År 2045 ska Sverige ha noll utsläpp. Inom transportsektorn kommer utsläppen att behöva minskas drastiskt vilket talar för fler eldrivna fordon inom en snar framtid. Detta kan i sin tur driva på en snabbare omställning mot självkörande bilar eftersom den tekniken utvecklas snabbt. Vi kommer sannolikt även se en diskussion om vilket koldioxidavtryck olika samhällsinvesteringar innebär. Vilka utsläpp orsakar ett nytt hus eller en bro? Kanske kommer städerna snart att kräva en blockkedja för att kunna spåra och återanvända material vid nya byggprojekt och därmed minska de totala utsläppsmängderna.