Exoskelettet från LG gör dig till en cyborg

2018-09-04 15:13  

Här är roboten du kan ta på dig.

Sydkoreanska LG fick världen att lystra häromdagen. På teknikmässan Ifa i Berlin visade LG sin 88-tums 8k-tv med oledteknik. Men i den spektakulära montern LG byggt på Ifa står också en hel hoper robotar på mässgolvet. Många av dem är medvetet designade att se söta ut och får besökarna att förundrat stanna till ett ögonblick. En av dem sticker dock ut från mängden: exoskelettet LG Cloi suitbot. Det är roboten som du kan ta på dig som ett klädesplagg.

Tanken är att exempelvis lagerarbetare ska kunna låta exoskelettet ta en del av belastningen. ”Det den gör är att ge stöd åt, och förbättrar, en användares ben för att öka rörligheten och stärka den nedre delen av kroppen”, skriver LG.

– Det är bara ett exempel på en rad revolutionerande ai-produkter som interagerar med användaren för att göra det mer behagligt, säger Song Dae-hyun, en chef på LG, i ett pressmeddelande.

Läs mer: De vill lansera exoskelett i svensk vård

Den artificiella intelligens LG syftar på här går ut på att samla in data om användarens sätt att röra sig. Utifrån de förutsättningar ska exoskelettet kunna anpassa sig efter användarens behov.

Exoskelett har länge varit science fiction, transhumanisters våtaste dröm eller något för forskare på militära anläggningar med stor budget. Men nu har tekniken kommit såpass långt att exoskeletten börjar bli tillräckligt små, och kanske tillräckligt billiga, för att göra sitt intåg på verkstadsgolven. Nyligen berättade till exempel Ford om sin stasning för att förbättra arbetsmiljön för sina medarbetare.

Peter Ottsjö

Mer om: Exoskelett LG

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer