Exakt så här mycket väger Higgspartikeln

2015-03-20 10:27  
En Higgspartikel har skapats i en Atlas-detektorn vid partikelacceleratorn i Cern. spåren visar att den har sönderfallit till fyra elektroner. Foto: Cern

Higgspartikeln har fått sin massa bestämd med två decimalers noggrannhet. Bakom invägningen ligger studier av fyra biljarder krockar mellan protoner.

För snart tre år sedan gick partikelfysiklaboratoriet Cern gick ut med världsnyheten att de hittat Higgsbosonen, den partikel forskare världen över letat efter i mer än 40 år. Nu fanns alla pusselbit till den så kallade standardmodellen över hur vår värld är uppbyggd.

Vikten på den nya tunga partikeln uppgavs till drygt 125 GeV (gigaelektronvolt). Nu meddelar Cern att den mer exakta vikten är 125.09 ± 0.24 GeV. Det motsvarar en mätnoggrannhet på 0,2 procent, enligt ett pressmeddelande.

För att få fram den nya siffran har fysiker vid Cern- detektorerna CMS och Atlas gemensamt gått igenom lagrade data från fyra biljarder kollisioner mellan protoner som brakat in i varandra i hastigheter när ljuset. Och där energin omvandlats till nya partiklar. Här har de 5000 forskarna hittat spåren av hundratals Higgs-partiklar som antingen har fallit sönder till två fotoner eller till fyra leptoner ( elektroner eller myoner).

När partikelacceleratorn LCH nu startar med högre energier än tidigare, hoppas forskarna lära sig mer om Higgs och hitta eventuella syskon.

Vetenskapliga artiklar i ämnet ska enligt Cern läggas ut på arXiv.org inom några dagar.Följ Ny Teknik på Facebook!Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev – direkt till din mejl!

 

Ulla Karlsson-Ottosson

Mer om: Higgspartikeln

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer