EU planerar marknadsplats för patent

2010-12-10 14:25  

Skapa en marknadsplats för patent. På så sätt kan EU bli mer innovativt. Det säger EUs forskningskommissionär som i dag besöker Stockholm.

Enligt forskningskommissionär Máire Geoghegan-Quinn finns det gott om patent på företag och forskningsinstitut runt om i Europa som inte används, men som skulle kunna bidra till att det skapas nya företag och ökad tillväxt i Europa.

Därför ser EU-kommissionen över möjligheterna att skapa en marknadsplats för patent och andra intellektuella rättigheter..

- Vi gör nu en studie för att se om det är genomförbart, säger Máire Geoghegan-Quinn.

Hon är på besök i Stockholm för att representera EU-kommissionen vid Nobelfestligheterna. På förmiddagen deltog hon på ett seminarium om innovationer på Ingenjörsvetenskapsakademin, IVA.

Enligt Máire Geoghegan-Quinn befinner sig Europa inte bara i ekonomisk kris utan också i en innovationskris. Om ingenting görs riskerar Europa att halka efter övriga världen när det gäller patent och förmåga att skapa nya växande företag.

I början av oktober presenterade EU- kommissionen därför ett omfattande program för att få fart på innovationerna i Europa som fått namnet Innovationsunionen.

Ett av målen är att Europas länder ska öka satsningarna på forskning och utveckling från dagens omkring två procent till tre procent av BNP.

Här får Sverige beröm för att FoU:n redan ligger på omkring fyra procent.

- Sverige är ett bra exempel och pådrivande i många frågor som rör forskning och innovation, säger Máire Geoghegan-Quinn.

Flera saker måste Europa dock bli bättre på för att kunna hänga med i framtiden. Máire Geoghegan-Quinn tar bland annat upp att det måste blir lättare för forskare att byta arbetsplats inom Europa.  I dag begränsas rörligheten bland annat av pensionsregler.

Ett annat viktigt hinder är att standardiseringsarbetet går för långsamt vilket gör att Europeiska produkter får svårare att konkurrera.

- Där kommer vi att presentera nya regler i början av nästa år för att snabba upp standardiseringsprocessen, säger Máire Geoghegan-Quinn.

Hon tar också upp frågan om ett EU-patent som måste få en lösning och välkomnar förslaget från Sverige och åtta andra länder om att gå vidare med frågan inom ramen för ett så kallat ”fördjupat samarbete”.

Även tillgången till riskkapital behöver bli bättre och EU ser över möjligheterna att göra en särskild satsning riktad mot mindre företag inom Europeiska investeringsbanken.

Enligt Máire Geoghegan-Quinn råder enighet bland EUs länder om att unionen måste satsa på innovationer. Den ekonomiska krisen står ändå högre upp på dagordningen.  När EUs regeringschefer träffas i nästa vecka var det meningen att Innovationsunionen skulle diskuteras men frågan har strukits från dagordningen och ska istället tas upp först i februari nästa år. Istället domineras nästa veckas möte om hur Europas länder ska ta sig ur den ekonomiska krisen.

- Det betyder inte att vi bara sitter och väntar och att det inte händer någonting. Om vi ska få nya jobb och tillväxt i Europa på lång sikt måste vi satsa på innovationer, säger Máire Geoghegan-Quinn.

Marie Alpman

Mer om: Patent Innovation

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer