Ett svagt magnetfält får limmet att släppa

2019-11-11 15:30  
Foto: Fairphone - Day 6 Warehouse

Små metallpartiklar får forskarnas lim att smälta när det utsätts för ett svagt magnetfält. Innovationen kan få stor betydelse för återvinningen av en rad produkter.

Allt från mobiltelefoner till vitvaror, och exempelvis bilarnas instrumentpaneler sammanfogas av flera olika material – med lim. Det är en enkel och billig lösning som ställer till med problem när skikten ska separeras för återvinning. Men nu kommer ny teknik som öppnar för att limmade delar enkelt kan skiljas åt.

Forskare vid University of Sussex och University of Reading har tagit fram ett lim som kan avaktiveras med ett magnetfält. Det innebär att återvinningscentralerna enkelt skulle kunna dela upp det avfall som i dag betraktas som homogent, och i många länder hamnar på sopberg.

Läs mer: Deras nya skruvar halverar störande ljudvolymer

Deras lim innehåller små metallpartiklar, och när det utsätts för alternerande elektromagnetiska fält så värms klistret upp och smälter. Den nya produkten fungerar för att limma plast, trä, glas och metall. Och styrkan motsvarar de lim som industrin använder i dag.

– På så kort tid som 30 sekunder kan vi separera föremål med hjälp av ett relativt svagt magnetfält. En kraftkälla kopplad till det elektromagnetiska fält som alstrar värme i metallpartiklarna i limmet smälter det effektivt, så att diverse olika material som tidigare satt ihop kan skiljas åt, säger Barnaby Greenland, lektor i medicinsk kemi vid University of Sussex, i ett uttalande.

Minskar skadliga substanser

En mindre del lim stannar kvar på materialet, vilket ju inte utgör ett problem för metallföremål som ändå ska smältas ned. Processen sägs vara tämligen riskfri för personalen.

– Det är också väldigt säkert att använda magnetfält i de här specifika styrkenivåerna för uppvärmningen. Energin värmer bara upp metallflagorna i limmet, så vi skulle kunna placera våra händer i fältet utan att känna någon som helst värme, säger han.

Han har tillsammans med professor Wayne Haves vid University of Reading publicerat forskningen i the European Polymer Journal. Greenland samarbetar även med Stanelco RF Technologies kring utvecklingen. Greenland visualiserar ett rullband där sammanfogade produkter passerar genom ett magnetfält, för att komma ut separerade i sina beståndsdelar på andra sidan. Tekniken kan dessutom användas för att limma ihop saker.

– Vi är väldigt nöjda eftersom limmet har bidragit med en enkel och grön lösning på ett tämligen stort problem. För närvarande kan limmade produkter ofta bara plockas isär genom att man använder kemikalier. Så vi hindrar inte bara saker från att hamna på deponi, utan vi minskar också behovet av att använda potentiellt skadliga substanser för att kunna bli av med produkter, säger Barnaby Greenland.

John Edgren

Mer om: Lim Magnetfält

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer