Ett steg framåt för EU-patentet

2010-12-09 14:19  

Sverige och nio andra EU-länder tar nu till ett nytt grepp för att lösa frågan om ett gemensamt EU-patent. I ett brev till EU-kommissionen föreslår de att en mindre grupp länder inför EU-patentet i form av ett ”fördjupat samarbete”.

EU har i åratal förhandlat om ett gemensamt EU-patent. I december förra året enades  EU-länderna om utformningen, förutom på en punkt: översättningsfrågan.

Men där har förhandlingarna kört fast. Spanien och Italien har hittills förkastat samtliga kompromissförslag.

Sverige har drivit frågan om ett EU-patent hårt, men eftersom frågan kört fast föreslår nu handelsminister Ewa Björling och nio av hennes regeringskollegor i Europa en ny lösning.

Inom EU finns något som heter ”fördjupat samarbete” som innebär att en begränsad grupp EU-länder kan genomföra en reform.

I ett brev som skickades till EU-kommissionen i tisdags föreslås nu ett sådant fördjupat samarbete på patentområdet.

- Det är glädjande att så många av EU:s medlemsstater är beredda att gå vidare för att skapa ett konkurrenskraftigt patentsystem för Europa, säger Ewa Björling i ett pressmeddelande.

Förutom Sverige har brevet skrivits under av Tyskland, Frankrike, Nederländerna, Danmark, Finland, Slovenien, Luxemburg, Estland och Litauen. Dessutom lämnar Storbritannien in en separat begäran och fler medlemsstater har sagt sig vara villiga att ansluta sig.

I morgon träffas ministrarna i Bryssel för att diskutera frågan vidare.

 

Marie Alpman

Mer om: EU-patent FoU

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer