ESS i Lund försenades av pandemin – får 300 miljoner extra

2022-04-12 14:49  
Kablar dras i den 537 meter långa acceleratortunneln på ESS i Lund på måndagsmorgonen. Arkivbild från 2020. Foto: Johan Nilsson/TT

Regeringen vill satsa ytterligare 300 miljoner kronor på forskningsanläggningen ESS i Lund.

Pandemin har lett till förseningar i färdigställandet och därför kommer regeringen i budgeten som presenteras på tisdag att föreslå att vi satsar 300 färska miljoner, säger utbildningsminister Anna Ekström (S) under ett besök i Lund.

Att forskningsanläggningen kommer att vara i full drift först 2027, fyra år senare än den ursprungliga målbilden, meddelade ESS i december och flaggade samtidigt för avsevärda kostnadsökningar.

– Min bedömning nu är att 300 miljoner är vad som behövs nu för att fortsätta färdigställandet, säger Anna Ekström.

Läs mer: Extrem planet 322 ljusår från jorden kartlagd av Lundaforskare

Sker detta på bekostnad av andra forskningssatsningar?

– Nej, de här pengarna kommer från kontot för komvux, där alla pengar inte har gått åt.

Det första spadtaget för ESS togs 2014 och anläggningen kommer att ha världens mest kraftfulla neutronkälla när den står klar. Sverige och Danmark är värdländer för ESS, men i ESS-styrelsen – formellt ESS Council – sitter representanter för 13 länder.

Mer om: ESS

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer