ESA vill skapa syre av måndamm

2020-01-20 10:23  

Ska människor klara en längre vistelse på månen måste de få tillgång till mer syre. Regolit från månens yta kan vara en nyckel.

Framtidens månvistelser skulle kunna vara betydligt längre bara man lyckas hitta sätt att producera syre av de råvaror som finns på månen. Det är precis vad forskare vid den europeiska rymdorganisationen Esas nya pilotanläggning i nederländska Noordwijk ska titta närmare på, berättar Engadget.

Förhoppningen är att framtidens månresenärer ska kunna få det syre som behövs, både för att kunna andas och för att tillverka bränsle, från månen själv.

För tillfället går de tidiga försöken enbart ut från simuleringar där måndamm konverteras till syre. Men i praktiken skulle det handla om att utvinna syre ur den regolit som finns på månens yta. Detta skulle kunna ske med hjälp av elektrolys av smält salt.

Läs mer: Då ska Kina utvinna solenergi i rymden

I processen värms regoliten upp, och syret kan därmed flytta längs med saltet tills det samlas i en anod, förklarar Engadget.

Dock finns ännu ingen lösning för hur syret som skapas på månen ska lagras.

Ania Obminska

Mer om: Månen Rymdfärd

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer