ESA skickar upp kallt atomur

2009-12-16 13:42  
Håller tiden

En klocka som bara går med en sekunds fel på 300 miljoner år. Låter det som något fantastiskt? Nu ska den upp i rymden.

ESA, den europeiska rymdstyrelsen och CNES, den franska rymdmyndigheten kom i går överens om att lansera ett nytt atomur, baserat på cesium.

Atomklockan ska fästas på utsidan av den internationella rymdfärjan, ISS, vilket planeras ske någon gång under år 2011.

Det gemensamma projektet kallas Pharao (Projet d’horloge atomique par refroidissement d’atomes en orbite). Det man ska göra är att använda en klocka med nedkylda atomer för att i rymden göra tester utifrån bland annat Einsteins relativitetsteori.

En av de senaste antagandena i enlighet med Einsteins teori är att tiden går snabbare i toppen av Eiffeltornet än vid botten. I teorin kan skillnaden mätas med mycket exakt klocka.

Denna Einstein-effekt ska man nu försöka mäta i rymden, där den sägs synas mycket tydligare.

Bland annat måste satellitssystmemet GPS ta denna effekt i beaktande.

Atomklockor på satelliter i rymden sägs varje dag vinna 40 mikrosekunder i förhållande till tiden på jorden.

Den nya Pharao-klockan har en noggrannhet som motsvarar en sekunds fel på 300 miljoner år, enligt ett pressmeddelande från ESA.

Testerna ska också bidra till större stabilitet ifråga om världstiden enligt tidsstandarderna International Atomic Time (TAI) och Coordinated Universal Time (UTC) och de ska dessutom bidra till bättre mätningar av höjd och geografisk positionering.

Mer om: ISS Atomur

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer