Ericssons forskningschef: Satsa på skola och företag

2013-05-16 15:09  
Sara Mazur Foto: Per Myrehed

Sara Mazur vet vad hon skulle göra som statsminister för en dag. Till vardags, som ny forskningschef för Ericsson, arbetar hon för att göra forskningsplanerna lite mer oförutsägbara.

Ericsson har en ny chef för sin forskning. Sedan i november är det Sara Mazur som ska se till att mobiljätten är teknikledande även om tio år.

Hon är hästtjejen, som valde elektro på KTH, doktorerade i fusionsplasmafysik och har varit Ericsson trogen sedan 1995.

Nu jobbar Sara Mazur direkt under Ulf Ewaldsson, som är Ericssons teknikchef, med ansvar för både forskning och utveckling. Mazur är mer av en forskartyp än Ewaldsson. Han har ett eget godkänt patent. Hon har 69 stycken.

Politikerna talar ofta om innovationens betydelse för svensk konkurrenskraft. Ericssons nya forskningschef vill se resultat. Mindre snack, mer verkstad.

Sara Mazur vet vad hon skulle göra som statsminister under en dag. Ge mer pengar till skolan för att säkerställa innovationer på sikt och till företag som samarbetar med högskolor och universitet.

– Jag skulle se till att stimulera barn och ungdomars intresse för teknik. Inte minst deras intresse för programvara, eftersom det är en så stor del av företagens innovation i dag, säger hon och fortsätter.

– Och jag skulle främja kopplingen mellan näringsliv och universitet. Se till att även företag får finansiering. I dag går största delen till våra samarbetspartner, inte så mycket till oss.

Det skulle ge fler innovationer i Sverige, öka tillväxten i existerande företag, men också skapa helt nya företag samt öka antalet arbetstillfällen. Det är Sara Mazur övertygad om.

Att tio företag står för 81 procent av de svenska FoU-jobben, enligt listan här bredvid, oroar henne inte.

– Vi ska i stället vara stolta över att vi har så många världsledande företag trots att vi är ett så litet land.

En allt större andel av de svenska storföretagens FoU-jobb lokaliseras utomlands. Det tycker Ericssons forskningschef är en naturlig utveckling.

– Företag lägger FoU där det finns tillgång på kompetens.

Huruvida den trenden fortsätter, vill hon inte spekulera om. För Ericsson fortsätter Sverige att vara ett viktigt centrum för radioutveckling.

Sara Mazur har varit chef för Ericssons cirka 600 forskare i ett halvår. Svårast är att göra rätt strategiska val.

– Att välja, och välja bort. Det finns så mycket kul att jobba med. Men vi har ju begränsade resurser.

En viktig del av hennes jobb handlar om att utveckla sättet som Ericsson bedriver forskningsprojekt.

– Och där har vi tagit till oss idéer från så kallad agil utveckling av programvara, där man prioriterar uppgifterna efter hand.

Tidigare jobbade Ericssons forskare oftare med ettårsplaner, där man bestämde exakt vilka studier som skulle köras och när, utan att ha större möjlighet att påverka den planen under året.

– Med det nya sättet att jobba kan vi vara mer flexibla eftersom vi inte bokat upp alla resurser.

Hon är övertygad om att det ökar såväl produktivitet som motivation hos de anställda.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer