Ericsson och Telia har smygstartat 5g - ombord på färja

2017-09-29 09:00  

Inför statschefer som Emmanuel Macron och Angela Merkel ska Ericsson och Telia visa att 5g redan fungerar.

Den som mobilsurfat ombord på rederiet Tallinks färjor den senaste månaden har förmodligen inte märkt något ovanligt. Telefonen har aviserat att den har wifitäckning. I själva verket har Ericsson, Telia och Intel smygstartat ett 5g-nät i skarpt läge.

– Vi tycker det är kul att passagerarna kunnat använda 5g, även om de nu inte vetat om det, säger Per Narvinger, Ericssons chef för central- och norra Europa.

Telias 5g-nät har använts vid färjeläget i Tallins hamn. Ericsson har placerat ut en 5g-basstation i hamnen och signalerna har ombord avkodats med hjälp av teknik från Intel.

Tidigare har rederier som Tallink varit tvungna att ansluta en fiberkabel till färjan för att vid kajen kunna förse sina kunder med wifi. Nu kunde gästerna ombord få samma eller bättre prestanda redan före fartyget lagt till. Förutom att 5g-tekniken lät 2000 passagerare få wifi hade den kapacitet att täcka även färjans kommunikations- och informationssystem.

– Vi vill vara tidiga med 5g och erbjuda det i Stockholm, Tallin och Helsingfors under 2018, säger Gabriela Styf Sjöman, global chef för nätverk på Telia.

Idag ska Ericsson och Telia visa upp resultatet av samarbetet med Tallink. Det sker under EU Digital Summit i den estniska huvudstaden. Där ska Ericsson också ge besökarna möjligheten fjärrstyra en grävmaskin. Två av besökarna är statscheferna Emmanuel Macron och Angela Merkel.

Peter Ottsjö

Mer om: Ericsson 5G

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer