Innovation

Enkla metoden ger ett starkare transparent trä

Det är möjligt att bygga bärande väggar eller rent av hela hus av forskarnas transparenta trä. Foto: University of Maryland
Det är möjligt att bygga bärande väggar eller rent av hela hus av forskarnas transparenta trä. Foto: University of Maryland

University of Maryland har utvecklat en mycket enkel och billig teknik för att skapa transparent trä. Jämfört med den gamla metoden blir materialet lättare och samtidigt 50 gånger starkare.

Publicerad

KTH-forskare presenterade sina framsteg om transparent trä redan 2016. Efter att träets lignin tagits bort på kemisk väg har forskarna impregnerat materialet med en transparent polymer vars optiska egenskaper matchar träets brytningsindex. För att göra det genomskinligt har forskarna skräddarsytt materialet på nanonivå. 2019 presenterade KTH version 2.0, där träet kunde reglera värme på egen hand.

Men det forskas på många håll kring transparent trä, och vid University of Maryland har man nu utvecklat en mycket enkel, billig och energieffektiv metod för att ta skapa ett transparent material. Det rapporterar CBC.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här