Enkla metoden ger ett starkare transparent trä

2021-02-18 07:05  

University of Maryland har utvecklat en mycket enkel och billig teknik för att skapa transparent trä. Jämfört med den gamla metoden blir materialet lättare och samtidigt 50 gånger starkare.

KTH-forskare presenterade sina framsteg om transparent trä redan 2016. Efter att träets lignin tagits bort på kemisk väg har forskarna impregnerat materialet med en transparent polymer vars optiska egenskaper matchar träets brytningsindex. För att göra det genomskinligt har forskarna skräddarsytt materialet på nanonivå. 2019 presenterade KTH version 2.0, där träet kunde reglera värme på egen hand.

Men det forskas på många håll kring transparent trä, och vid University of Maryland har man nu utvecklat en mycket enkel, billig och energieffektiv metod för att ta skapa ett transparent material. Det rapporterar CBC.

För att skilja cellulosan från lignin och kromoforer – de ljusabsorberande atomgrupper som ger träet dess bruna färg – används vanligtvis kemikalier i kombination med en hög temperatur. Processen tar lång tid och är inte speciellt miljövänlig. För att komma bort från detta har forskarna valt att ändra på ligninet istället för att ta bort det.

Med en vanlig pensel strök de väteperoxid på en millimeter tjocka, meterlånga plankor. Efter cirka en timme i solen, alternativt under en uv-lampa, hade kromoforerna blekts men ligninet var intakt. Nästa steg var att impregnera det blekta träet med en transparent epoxy som vanligtvis används för båtar – när den fyllde porerna och härdade så blev det vita träet transparent till 90 procent.

Jämfört med transparent trä som har framställts med den gamla metoden är University of Marylands produkt lättare och samtidigt 50 gånger starkare. Stormsäkra fönster som samtidigt erbjuer en mycket bättre isolering är ett uppenbart användningsområde, men teoretiskt skulle materialet  kunna utgöra bärande väggar eller tak – som då skulle vara genomskinliga. Tekniken kan dessutom användas på många träslag, från ek till balsa, Arbetet som forskarna publicerade i Science Advances har titeln “Solar-assisted fabrication of large-scale, patternable transparent wood”.

John Edgren

Mer om: Trä

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer