Energi ur örat driver sändare

2012-11-09 15:01  
Kretsen, med en radiosändare, ryms i mellanörat. Energi till driften skördar den ur kroppen. Foto: Patrick P. Mercier

En liten trådlös sändare som drivs att ett naturligt litet batteri inuti örat. Det har amerikanska forskare lyckats skapa.

Djupt inne i vårt öra finns ett naturligt batteri, den vätskefyllda snäckan. Med hjälp av joner leds här elektriska impulser vidare till hörselnerven. Nu har amerikanska forskare visat att snäckan också kan fungera som ett biologiskt batteri. Den utvunna effekten är inte stor, 1,12 nW, men den räcker för att driva ett chip med radiosändare under fem timmar. Radiosändaren på 2,4 GHz skickade mätdata mellan en gång i minuter och var sjätte minut.

- Vi har känt till i 60 år att det här batteriet existerar och att det är enormt viktigt för hörseln, men ingen har tidigare försökt att använda det för att driva elektronik, säger Kostantina Stankovic, vid Harvard Medical School i Boston.

Kretsen som drivs av det biologiska batteriet i örat är att exempel på en het trend som går ut på att skörda energi från kroppen eller omgivningen. Fenomenet kallas ”energy harvesting”. Allt från temperaturskillnader till vibrationer kan tankas på energi.

I nuläget kan tekniken kan komma väl till pass vid djurstudier. På sikt hoppas forskarna att den ska kunna användas för att driva hörselhjälpmedel och sensorer hos människa.

Forskningsresultatet har publicerats i det senaste numret av den vetenskapliga tidskriften Nature Biotechnology.

Ulla Karlsson-Ottosson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer