En robot bakom masken

2011-11-08 15:37  
Bilden pjojiceras i 3D bakifrån Foto: TU München

Mask-bot kallas en robot som kan fungera som avatar och ge framtida robotar mänskliga drag.

Mask-bot är en genomskinlig plastmask av ett människoansikte . Bakifrån projiceras en 3D-bild av ett mänskligt ansikte och en dator synkroniserar röst och ansiktsrörelser.

Projektet drivs vid Co TeSys i München av tyska forskare och forskare vid japanska Aist.

Robotansikten som tagits fram tidigare styrs oftast av en serie mikromotorer. Det gör att ansikte mer uppför sig som i tecknad film. Genom att projicera riktiga ansikten i masken som sedan via algoritmer får delar av bilden att röra sig ihop med rösten, får man ett robotansikte som blir till förväxling likt en riktig människas.

För att efterlikna olika ansiktsuttryck har forskaren Takaaki Kuratate utvecklat en animationsmotor för talking heads som matchar olika fonem med ett speciellt ansiktsuttryck. Programvara för syntetiska känslor hjälper till att visa glada, arga eller ledsna miner.

En text-till-talmaskin kan översätta skriven text på engelska, japanska och tyska till tal. Man kan då välja manlig eller kvinnlig röst, svag eller starkt röst, glad eller ledsen, med varsina knapptryckningar.

Det ska räcka med en tvådimensionell bild av den människa man vill ska uppstå i Mask-bot. Bilden projiceras via ett fish-eyeobjektiv på endast 12 cm avstånd från masken. Ljuset är så starkt att ansiktet lyser upp även i ett dagsljusbelyst rum.

I ett kommande projekt, Mask-bot 2, ska projektor och dator rymmas inuti en människoliknande robot. Då har man kommit steget närmare en robot som kan fungera som sällskap åt exempelvis äldre människor, tror forskarna.

Håkan Abrahamson

Mer om: Robot Avatar

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer