En av nobelpristagarna död

2011-10-03 15:15  
Ralph Steinman

Nobelkommittén har just fått veta att en av årets nobelpristagare är död. Ralph Steinman avled natten mellan fredag och lördag. Nu utreds vad som ska hända med priset.

I dag, strax före klockan elva på förmiddagen sökte Nobelkommittén sekreterare Göran Hansson den amerikanska forskaren Ralph Steinman för att meddela att han är en av årets Nobelpristagare i medicin. Men han gick inte att nå. Göran Hansson skickade då ett mejl med den glada nyheten. Men den kom för sent. Ralph Steinman hade avlidit av cancer i bukspottskörteln, dryg två dygn tidigare.

-Vi har just fått reda på det genom hans chef på Rockefeller University, säger Göran Hansson. Det här är en unik situation som vi aldrig har upplevt tidigare.

Nobelpriset delas normalt sett bara ut postumt i de fall då nobelpristagaren fått reda på att hon eller han har fått priset.

-Men Steinman levde när han nominerades och utreddes, och beslutet fattades i tron att han levde.

Nobelkommittén ska nu se över vad som ska hända med priset och pengarna.

- Vi måste utreda det här och avser att komma med besked under de närmaste dagarna, säger Göran Hansson.

Rockefeller University har i en pressrelease gått ut med uppgiften om Nobelpriset såväl som dödsfallet.

Ulla Karlsson-Ottosson

Mer om: Nobelpris

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer