Embryon kan rädda utrotningshotad noshörning

2019-09-18 07:16  
Foto: Chris O'Meara

Forskare har lyckats skapa två embryon av arten nordlig vit noshörning, med hjälp av provrörsbefruktning i ett laboratorium i Italien.

Situationen för den nordliga vita noshörningen är akut. Arten är helt utdöd i det vilda och endast två honor finns kvar i livet. De två honorna, Najin och Fatu, lever i ett viltreservat i Kenya. Den sista nordliga vita noshörningshanen dog förra året.

Hoppet om att rädda arten finns dock kvar. I somras plockades ägg ut från de två honorna och för några veckor sedan bekräftade forskare att sju av äggen hade befruktats, med hjälp av en spermabank med nedfryst sperma från nordliga vita noshörningshanar.

Läs mer: En miljon arter riskerar att försvinna – ”massutrotning inledd”

Två av dessa ägg har utvecklats till livsdugliga embryon.

Eftersom de två kvarlevande nordliga vita noshörningshonorna inte kan fullfölja en dräktighet så behöver en sydlig vit noshörning vara surrogatmamma. Om försöken lyckas kommer det att bli första gången som en noshörning blir till med hjälp av provrörsbefruktning och surrogatmödraskap.

Mer om: Utrotningshot

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer