Elon Musks Space X siktar på internet från rymden

2018-02-19 07:30  
Elon Musk har nya planer med Space X. Foto: TT

Elon Musks rymdbolag Space X tar nu ännu ett steg i planerna på att leverera internet via en svärm av tusentals småsatelliter. På onsdag skickas en raket med två testsatelliter upp.

Uppskjutningen sker från flygbasen Vandenberg i Kalifornien med välsignelse från USA:s federala kommunikationsmyndighet FCC, rapporterar nyhetskanalen CNN.

De två experimentsatelliterna ska testa den teknik som Space X hoppas ska kunna leverera bredbandstjänster vart som helst på jorden till samma hastigheter som markbaserade nät.

Miljarder människor på jorden saknar internetuppkoppling vilket gör att ett antal företag tävlar om att hitta ett sätt att leverera rymdbaserat internet.

Läs mer: Elon Musk: Därför kraschade Falcon Heavy-boostern

Ett bolag som konkurrerar med Elon Musk är OneWeb, ett nystartat företag stöttat av bland annat Richard Bransons Virgin. Svenska Ruag Space i Linköping har en fot med i det projektet och ska leverera kolfiberrör som ska se till att satelliterna hamnar rätt i rymden. Även OneWeb har fått tillstånd från FCC att skicka upp satelliter i rymden.

Det ligger mycket pengar i potten. Wall Street Journal kom förra året över interna dokument från Space X som visade att företaget då räknade med att internet via satelliter 2025 kommer att ha över 40 miljoner användare och dra in över 30 miljarder dollar årligen.

Mer om: Space X Rymden

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer