Elektroniska papper nu i A3

2008-10-29 13:15  
Skärm i A3-format

Behagligare läsning än i vanliga papperstidningar och ungefär lika stora. Nu kommer elektroniska papper i A3-format.

Japanska NEC LCD Technologies visar i veckan upp elektroniska papper som sägs ge bättre läsupplevelse än traditionella papperstidningar. Företaget vill dessutom visa att man nu klarar att tillverka dem i A4- och A3-format, ungefär de storlekar som tidningsläsare är vana vid.

Det rör sig om 1 millimeter tjocka skärmar i tft-teknik (tunnfilmstransistor) med ett kontrasförhållande på 10:1. Företaget utnyttjar det elektroniska bläcket E-ink för att skapa 16 gråskalor. Bläcket består av små kapslar fyllda av en klar vätska med positivt laddade vita partiklar samt negativt laddade svarta partiklar. Partiklarna fås att byta plats med hjälp av ett elektriskt fält.

Effektförbrukningen är låg eftersom skärmen reflekterar infallande ljus. Den drar bara ström när den uppdateras. Än så länge rör det sig om prototyper och det framgår inte när tekniken ska nå marknaden.

Bläcket E-ink utvecklades vid amerikanska MIT i början av 1990-talet, och har vidareutvecklats av företaget E-ink. Idag licensierar flera företag tekniken. Nätbokhandeln Amazon använder det exempelvis i sin läsplatta Kindle som lanserades i fjol.

Många tillverkare utvecklar konkurrerande tekniker för så kallade e-papper. Flera har tidigare visat varianter i A4-format, exempelvis LG Philips. Däcktillverkaren Bridgestone har även visat prototyper på läsplattor i A3-format.

Charlotta von Schultz

Mer om: Nec E-ink

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer