Innovation

Elektrisk stöt håller grönsaker färska

Forskare vid Lunds tekniska högskola kan ha tagit fram en helt ny lösning för att frysa in grönsaker så att fräschören bevaras.

Den nu patenterade metoden går i korthet ut på att man vakuumförpackar grönsakerna och sedan genom en elektrisk stöt impregnerar dem med ett frysskyddat ämne som förhindrar iskristaller att spränga sönder cellerna, något som annars sker när man fryser in vissa grönsaker.

"På det här sättet behåller bladen sin spänst och smak", säger Federico Gomez, forskare i livsmedelsteknik vid Lunds tekniska högskola, i ett pressmeddelande.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här