Elektrisk stimulering av ryggmärgen ger hopp till förlamade

2018-09-25 07:36  
Arkivbild på man som är rullstolsburen. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix / TT

En ung man som blivit förlamad efter en trafikolycka har med hjälp av elektrisk stimulering av ryggmärgen kunnat styra sina ben och ta några steg.

Det är första gången en person med fullständig ryggmärgsskada har kunnat styra sina muskler med viljan och både kunnat stå och gå, rapporterar Ekot i Sveriges Radio.

Bakom den nya teknologin står forskare på Mayo-kliniken i Minnesota, USA, som nu publicerat studien i den vetenskapliga tidskriften Nature Medicine.

Läs mer: Magnetfält ger hopp mot alzheimers

Patienten i studien blev förlamad från nacken och nedåt för fyra år sedan och har tidigare med hjälp av elektrisk stimulering av ryggmärgen kunnat resa sig och göra stegliknande rörelser.

I de nya försöken har man gått vidare med mer intensiv stimulering, under en längre period, och resultatet är att han har kunnat gå några steg, både på ett träningsband och på ett vanligt golv med stöd av en gåstol.

Läs mer: Elektrod ska tysta tinnitus

Nerverna i den skadade ryggmärgen har inte vuxit tillbaka och läkt, men på något sätt har den elektriska stimuleringen ändå gjort att signaler från hjärnan kunnat föras över till musklerna, något som forskarna nu ska försöka förstå den fullständiga orsaken till.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer