Elektrisk stimulans mot ADHD hos barn har fått klartecken

2019-04-25 15:22  
Foto: NeuroSigma

En apparat kopplad till pannan som skickar ut milda stötar är en icke-medicinskt behandling mot ADHD för barn.

För föräldrar som önskar alternativ behandling mot ADHD för sina barn finns en annan möjlighet som nu godkänts av läkemedelsmyndigheten Food and Drug Administration (FDA) i USA, skriver Gizmodo. Apparaten kallas NeuroSigma och ser ungefär ut som en större miniräknare. Enheten skickar ut signaler i form av nervstimulans genom en sladd som fästs i pannan ovanför ögonbrynen.

Signalerna färdas genom trigeminusnerven och kranialnerven, som vi använder för att bita och svälja. Stimuleringen når sedan delar av hjärnan, främst hjärnbarken som reglerar känslor, beteende och vår förmåga att fokusera.

Läs mer: Datorspel testas som behandling för ADHD

När NeuroSigma testades under en fyra veckorsperiod deltog 62 barn med måttliga till allvarliga ADHD-symptom. Resultaten visade att de barn som använt nervstimulerande metoden medan de sov fick minskade symptom. Men man ska komma ihåg att stimulering inte är för alla. Enligt en studie som gjordes 2016 har stimulering gett synlig effekt på ungefär 75 procent av barn med ADHD.

Metoden har tidigare godkänts i EU för behandling av ADHD, epilepsi och depression, men den 23 april blev den godkänd av FDA. Dock med lite annorlunda restriktioner i jämförelse med medicinsk behandling.

Ellinor Molin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer