Eldfängd nanoteknik

2012-02-17 14:36  

Nu visar det sig att nanofabrikation är en lättantändlig verksamhet. Det finfördelade nanopulver, som utgör grunden i många nanomaterial, visar sig vara ytterst eldfängt. Forskare varnar nu för explosionsrisken.

Kanadensiska industrikemister har undersökt hur lätt det är att sätta eld på olika nanomaterial av bland annat metall, rapporterar de i publikationen Industrial & Engineering Chemistry Research. Det visar sig att det bara krävs en trettiondedels så mycket energi att få finfördelat nanopulver att explodera än vad som krävs för att få fyr på sockerdamm, och bara en sextiondedel så mycket energi som får spannmålsdamm att ta eld.

En millijoule räcker för att få aluminiumpulver att tända till ordentligt.

Forskarna varnar nu för den nya tekniken och påminner om att minsta lilla gnista orsakat stora katastrofer genom historien. Dammexplosioner har genom åren varit orsaken till de allra allvarligaste industriolyckorna.

Alltifrån 1785, då ett stort amerikanskt mjöllager flög i luften, till 2008, då en sockerfabrik i Georgia exploderade med 13 döda och 42 skadade. Eller när Kungsörnens mjölfabrik, i Saltsjöqvarn i Stockholm, brann upp på nyåret 1986. I det senare fallet orsakades den dygnslånga branden av ett överhettat motorlager.

Anders Wallerius

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer