Ekrar av textilfiber lättar cykeln

2016-08-31 16:41  

Forskare vid tekniska universitetet i Chemnitz har tagit fram cykelekrar av textilfibrer som halverar vikten jämfört med ekrar av stål.

Varje gram som kan sparas in på en tävlingscykel, exempelvis en mountainbike som kan behöva bäras över hinder, är eftersökta vet Daniela Storch, en av forskarna och en erfaren tävlingscyklist på mountainbike.

Fyra forskare vid tekniska universitetet i tyska Chemnitz slog sig samman för att hitta ersättare till de konventionella ekrarna av rostfritt stål.

De fastnade för att tillverka ekrarna av syntetiska textilfibrer i ett hemligt recept och har i laboratorium testat hållbarheten i ett långtidstest motsvarande 100000 km cykelfärd.

Viktbesparingen är drygt 50 procent jämfört med stålekrar och ligger i samma klass som kolfiber. Genom förändringar av sammansättningen av fibrerna kan ekrarna anpassas till cyklistens vikt, hur cykeln ska användas och andra speciella parametrar.

De närmaste dagarna ställs hjul med fiberekrar ut på den internationella cykelmässan i Friedrichshafen. Där hoppas forskarna även kunna knyta kontakter med affärspartner och eventuella industriella tillverkare.

Forskarna har även fått bidrag till att starta ett eget företag för att marknadsföra de nya cykelekrarna.

Håkan Abrahamson

Mer om: Cykel

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer