Einstein-teori ryktas vara bekräftad

2016-01-19 06:55  
Albert Einstein

De beskrivs som några av "astronomins heliga graaler" men har aldrig setts på riktigt. Hittills. Men nu kan de ha upptäckts – Einsteins gravitationsvågor. I alla fall om man ska tro de rykten som surrar i forskarvärlden.

"Mitt tidigare rykte om Ligo har bekräftats av oberoende källor. Håll ögonen öppna! Gravitationsvågor kan ha upptäckts!! Spännande."

För några dagar sedan twittrade den kände professorn i fysik, Lawrence Krauss, texten som gav tidigare rykten om gravitationsvågornas upptäckt ny fart.

Vad är då grejen med detta? Jo, gravitationsvågorna förutspåddes av Albert Einstein i hans allmänna relativitetsteori. Men vi har aldrig sett dem direkt, på riktigt. Att kunna bekräfta att vågorna verkligen finns vore därmed riktigt, riktigt stort. Det sägs ofta att det skulle ge oss ett "nytt fönster" ut i universum.

– Det blir en bekräftelse på att det hänger ihop precis på det sättet vi förväntade oss. Nästa steg är: Kan vi använda oss av det här fönstret och se på saker i universum som vi inte kan se på andra sätt? Vi väntar oss att kollisioner av svarta hål ger sådana här signaler, till exempel, säger Bo Sundborg, docent i teoretisk fysik vid Stockholms universitet.

Det kan dock finnas anledning att tona ner förväntningarna något. Även om Krauss hävdar att så inte ska vara fallet, kan det röra sig om fejkade signaler som skickats in i mätinstrumenten vid Ligo, Laser Interferometer Gravitational Wave Observatory, skriver The Guardian. Det har gjorts tidigare, för att testa om forskarna verkligen skulle kunna upptäcka vågorna.

Från Ligos håll säger man till tidningen att det inte finns några resultat att presentera ännu. Gabriela Gonzales, fysikprofessor och Ligos talesperson, skriver till sciencemag.org att "Vi kommer definitivt att låta er veta när vi har en nyhet att dela med oss av. Och det är inte något rykte".

Bo Sundborg är tveksam till om ryktena stämmer. Men när gravitationsvågorna väl upptäcks, för det är han övertygad om kommer att hända, blir han "jätteglad".

– Jag skulle vara enormt förvånad om det inte fanns gravitationsvågor, det nästan måste finnas. Men när vi kommer att detektera dem, det är en annan fråga, säger Bo Sundborg.

 

Gilla Ny Teknik på Facebook

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer