Egen 3d-skrivare får fart på firman

2012-10-22 07:20  
Visar processen. Foto: Ola Torkelsson

Höganäs utvecklar en egen 3d-skrivare för att tillverka komponenter av företagets metallpulver. Därmed hoppas man på nya kunder och en växande marknad.

I en ny fabriksbyggnad i den lilla skånska orten Höganäs står en låda, stor som en kopieringsmaskin. Inuti lådan tillverkas små detaljer, lager för lager från en cad-ritning, i metaller som titan, rostfritt stål och koppar.

– Det här är ett helt nytt sätt att tillverka. Med den här tekniken går det att göra nya saker. Du kan till exempel bygga kylkanaler direkt i en komponent, säger Hans Söderhjelm, forskningschef på företaget Höganäs, som är världsledande på tillverkning av metallpulver.

Traditionellt används pulvret i industrin där det pressas och sintras till allt från pepparkvarnar till kugghjul i växellådor. Men nu satsar Höganäs på ett nytt område: additiv tillverkning eller 3d-printning som blir en allt vanligare benämning på processer där fysiska objekt skrivs ut i en skrivare i olika material.

I sitt nya dotterbolag Digital Metal utvecklar Höganäs en egen 3d-skrivare utifrån ett patent och en maskin som utvecklats av företaget Fcubic. Höganäs är i färd med att köpa upp Fcubic.

För att skriva ut detaljerna används en bläckstråleteknik. Över ett 40 mikrometer tunt skikt av metallpulver ritar bläckstrålehuvudet ett mönster som styrs av cad-ritningen. Som ”bläck” används ett bindemedel. Lager för lager byggs detaljen upp. Nästa steg är härdning, sedan åker pulverkroppen in i ugnen och sintras till hög densitet.

Fcubic är en avknoppning från forskningsinstitutet Swerea IVF i Mölndal där Fcubics grundare Urban Harrysson länge forskat om 3d-printning. Han är övertygad om att tekniken kommer att dominera tillverkningen av mindre detaljer om inte alltför många år.

– Hittills har de traditionella metoderna som gjutning varit mer kostnadseffektiva, men det förändras nu snabbt. Vi kan redan göra 10 000 små detaljer i en maskin per dag, säger han.

Smyckeindustrin har snabbt anammat de nya möjligheterna att skriva ut helt nya former i metall. Implantat- och flygindustrin ligger också långt framme.

Snabbhet framhåller Hans Söderhjelm som den främsta fördelen jämfört med konkurrenterna. Han säger att utrustningen också blir relativt billig.

I dag kostar det upp till ett par miljoner att köpa in en utrustning för att skriva ut komponenter i metall. I ett första skede kommer Höganäs att sköta tillverkningen av komponenter i egen regi.

– Vi har redan avtal om komponentutveckling med tillverkare av medicinska instrument och smycken, säger Hans Söderhjelm.

Anrikt företag med nya idéer

Höganäs är ett företag med lång historia. Redan 1797 startades Gustav IV Adolfs Stenkolsverk där efter att en ny åder hade hittats.

Numera är tillverkning av järn- och metallpulver Höganäs huvudverksamhet, men företaget letar nya användningsområden för metallpulver. Motorer är ett sådant och företaget utvecklar sedan några år drivlinor för elcyklar, som nu testas på marknaden.

I stator och rotor används ett särskilt så kallat mjukmagnetiskt pulver. Det består av järnpartiklar som försetts med en yta av ett isolerande material. Motorn blir lättare och kan designas på nya sätt. Andra tänkta användningsområden är mopeder, pumpar, fläktar och generatorer.

Höganäs har 1 700 anställda, omsatte 7 miljarder kronor år 2011 och satsade 157 miljoner kronor på FoU.

Marie Alpman

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer