Efter stora vaccinavtalet – Astra Zeneca förhandlar med fler

2020-05-19 07:19  
Astra Zenecas lokaler i Södertälje. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Läkemedelsföretaget Astra Zeneca förhandlar med flera länder om avtal gällande vaccin mot coronaviruset. Nyligen stod det klart att företaget och den brittiska regeringen kommit överens om att man ska tillverka 30 miljoner doser av ett potentiellt vaccin.

"Vi kommer att göra allt vi kan för att leverera dessa doser ideellt samtidigt som vi arbetar med parallella leveranskedjor för att förse resten av världen", säger en talesperson för det brittisk-svenska läkemedelsbolaget.

Inom avtalet har den brittiska regeringen lovat att skjuta till 65 miljoner pund för att vaccinet ska utvecklas vid universitetet i Oxford samt 18,5 miljoner pund för relaterat arbete vid Imperial College i London.

Läs mer: Så skadar viruset: ”Kan attackera nästan allt i kroppen”

Trots Astra Zenecas starka svenska kopplingar verkar inte Sverige få någon förtur, rapporterar Dagens industri.

"Vi arbetar parallellt med ett antal avtal för att säkerställa ett brett och rättvist utbud av vaccinet över hela världen utan vinst under pandemin", uppger bolagets svenska presschef Christina Malmberg Hägerstrand för tidningen.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer