Efter elbilar och rymdraketer – här är Elon Musks tegelstenar

2018-07-16 11:43  
Foto: The Boring Company

Glöm schaktmassor och massvis med transporter. Elon Musks borrbolag omvandlar restprodukterna till tegelstenar.

Elon Musks borrbolag ”The Boring Company” har en blomstrande sidoverksamhet – som i de flesta fall säljer produkter som icke är relaterade till kärnverksamheten, som kepsar och eldkastare. Men nu har de visat upp något som faktiskt har väldigt stort samröre.

I en video ger de snabb glimt av en intressant maskin. En enhet som producerar lego-lika byggblock från den massa man grävt upp. Tanken är att man ska sälja dessa – och slå mynt av något som annars ofta är en stor kostnad.

Enligt Boring Company kan transport av schaktmassor utgöra så mycket som 15 procent av kostnaderna vid bygget av en tunnel. Själva blocken ska vara tåligare än betongblock och kan man sälja dem för några cent styck – så är det en rejäl vinst.

Hus, murar och modeller

Förutom att de ska kunna används för att bygga hus och murar – har självklart Elon Musk ett par grandiosa planer. Han vill göra byggsatser modell större av kända byggnader såsom exempelvis Pyramiderna i Egypten.

Elon Musk har tidigare sagt att blocken produceras genom extremt högt tryck och förutom jord har man blandat i lite betong. De ska vara godkända för husbyggen i Kalifornien (som har rätt många jordbävningar).

– Det finns egentligen ingen tillräckligt bra jämförelse, eftersom de här blocken är otroligt mycket bättra än några andra jag sett på en byggarbetsplats, sa Elon Musk tidigare i år när han visade upp byggblocken för första gången.

Läs mer: Så här ser Elon Musks tunnel i Los Angeles ut

Och maskinen(erna?) kommer snart behöva få igång produktionen rejält – eftersom mängden massor företaget gräver upp kommer öka. Inte minst vid det fortsatta arbetet i Los Angeles, men även efter att de vunnit upphandlingen att bygga ett transportsystem i Chicago.

Felix Björklund

Mer om: Elon Musk

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer