Efter 1,5 år i rymden – lever SMA-21?

2016-06-20 14:56  
Methanosarcina soligelidi SMA-21. Foto: Dirk Wagner, GFZ

Efter 18 månader på utsidan av rymdstationen ISS har organismen SMA-21 nu fått återvända till jorden. Frågan är, överlevde den?

Lördagen den 18 juni fick experimentet Biomex (Biology and Mars experiment) lämna ISS och följa med den hemvändande besättning som nu gjort sin tid på rymdstationen.

Men i Biomex finns en levande primitiv organism besläktad med bakterier som har tillbringat hela 18 månader på utsidan av ISS. En miljö som påminner om livet på planeten Mars, och som kan ge svar på möjligheterna till att hitta liv på den röda planeten.

Organismen kallas Methanosarcina soligelidi SMA-21 och tillhör domänen arkéer, som till skillnad från bakterier saknar yttre cellmembran. SMA-21 har isolerats från den sibiriska permafrosten och är känd som överlevnadskonstnär i extrema miljöer som kyla, hög salthalt, uttorkning och strålning.

I experimentet som genomförts i regi av tyska rymdcentrumet DLR har SMA-21 fått fungera som modell för frågan om möjligt liv på planeten Mars.

Genom att testa organismen på Marsliknande mineral under 18 månader ville forskarna se om SMA-21 kunde överleva den mycket svåra miljön i rymden.

De kommande veckorna ska organismen analyseras vid centrum för geovetenskap GFZ i Potsdam.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer