Edge kan komma att vapenklassas

2015-05-06 13:53  
Det lutar åt att FOI:s programvara Edge läggs under exportkontroll av Inspektionen för strategiska produkter, ISP. Foto: TT

FOI:s omtalade programvara Edge kan komma att läggas under exportkontroll av Inspektionen för strategiska produkter, ISP.

Hela eller delar av Totalförsvarets forskningsinstituts, FOI:s, omtalade programvara Edge kan komma att klassas antingen som krigsmateriel eller som en produkt med dubbla användningsområden (PDA) framöver.

- Det lutar åt att Edge läggs under vår kontroll, säger Jan-Erik Lövgren, ställföreträdande generaldirektör på ISP till Ny Teknik.

Myndigheten har vid tidigare tillfällen bedömt att Edge varken är krigsmateriel eller en PDA-produkt - men sedan i höstas studerar man återigen vad programmet kan användas till.

Granskningen startade efter SVT:s avslöjande om att programmet kan ha krigsmaterielkopplingar och att det var på väg att licensieras till Kina via KTH - trots EU:s vapenembargo mot Kina.

Efter samtal med ISP stoppade dock KTH sitt flygforskningssamarbete med Kina.

Edge mäter hur luftflöden strömmar kring objekt och kan byggas på med moduler som är avsedda för olika användningsområden.

Via ett av tilläggen, en lastfällningsmodul, kan man studera hur en missil säkert kan skickas iväg från ett flygplan.

Ett annat syftar till att undersöka hur en missil kan återinträda i atmosfären efter sin rymdbana.

ISP:s Teknisk-vetenskapliga råd diskuterade användningen av Edge så sent som i förra veckan. Enligt Jan-Erik Lövgren har man dessutom fått ny, kompletterande dokument från FOI men det är möjligt att informationen inte är tillräcklig för att ISP ska kunna fatta beslut, uppger han. Därför fortsätter beredningen.

- Det vi tittar på är "morgondagens Edge" och utvecklingar av programmet. Det är särskilt tre-fyra moduler som vi tittar närmare på, säger han.

Om Edge klassas som krigsmateriel - eller som en produkt med dubbla användningsområden - blir FOI tvunget att söka tillstånd hos ISP för att ge myndigheter eller forskningsinstitut i andra länder licenser att använda programmet.Följ Ny Teknik på Facebook!Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev – direkt till din mejl!

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Debatt