Eargos hörapparat anpassar ljudet automatiskt efter miljön

2022-01-07 13:51  
Eargos hörapparat anpassar ljudet automatiskt efter miljön Foto: Eargo

Under CES har amerikanska Eargo presenterat sjätte versionen av sin hörapparat. Den nya varianten är bättre på att maskera bakgrundsljud och gör automatiska justeringar utifrån miljön.

Med funktionen Sound Adjust har Eargo gjort det möjligt att spela upp ljudet i respektive öra i olika volym och olika tonhöjd. Det möjliggör också en individanpassad hörprofil, som kan justera ljudet automatiskt beroende på i vilken miljö användaren befinner sig, exempelvis en restaurang eller under ett möte, berättar The Verge.

Sound Adjust bygger på en egenutvecklad algoritm som identifierar miljön användaren befinner sig i, så hörapparatens inställningar justeras automatiskt, utan manuell hantering.

Hörapparater fångar upp ljud med en mikrofon och sedan konverteras ljudet till en digital signal som förstärks. De kan också förstärka vissa ljud, som användarens egen röst, och sänka andra. 

Läs mer: Från elbilar till jätteskärmar – Här är nyheterna från CES 2022 du inte får missa

Eargo 6 ska vara bättre än deras egna tidigare modeller på att maskera bakgrundsljud. 

The Verge har inte själva fått testa hörapparaten, men har fått en demonstration av denna över Zoom. Tidningen uppger att i-örat-apparaten är så liten att det inte ska märkas om någon bär dessa.

Modellen är utvecklad för personer med mindre till mellansvåra förluster av hörseln, och kostar drygt 27 000 kronor paret utan subventioner.

Den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA vill göra det möjligt att köpa hörapparater över disk, utan medicinsk undersökning. Detta kan öka tillgången på hörapparater och även sänka priset på sådana. Kritiker menar dock att utvecklingen även kan få som konsekvens att folk struntar i att få en professionell utvärdering av sin hörsel.

Ania Obminska

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer