E-näsa ska minska riskerna i öl-tillverkning

2016-02-19 14:15  

En elektronisk näsa ska hjälpa Lantmännen att spåra svampsjukdomar i spannmål, inte minst i maltkorn, som man gör öl av. 

Näsan ska minska risken för överskumning, som utgör ett hot inom bryggerinäringen

Svampar av släktet fusarium i korn kan ställa till det för ölbryggarna. Sporer kan följa med i malten när man ska tillverka öl och förorsaka överskumning (gushing), något som betraktas som ett allvarligt problem.

– När det inträffar så betyder det att bryggeriet måste kassera hela batcher av öl, säger Carl-Göran Pettersson, vetenskaplig projektledare på Lantmännens FoU-enhet i Stockholm.

Bondekooperativet testar därför sedan i höstas en e-näsa som tagits fram av forskare på KTH, och som förhoppningsvis ska kunna sniffa sig till om det finns svampämnen på spannmålen.

Näsan (Mark III) vidareutvecklas sedan två år tillbaka av det stockholmsbaserade teknikbolaget C-sense. Enligt bolagets vd Saeid Rashidi kan den användas som bombnäsa, för att påvisa förekomst av cancer i biopsier eller för att spåra oönskade ämnen i livsmedel.

Näsan fungerar som så att ett prov - exempelvis på spannmål - läggs i ett munstycke i ena änden av ett rör. Luft sugs ut kontrollerat via en fläkt på andra sidan av röret samtidigt som sensorer hettas upp inuti röret. Flyktiga molekyler i luften fastnar på sensorerna och kan då fångas upp. Och signalen kan sedan tas om hand, och bearbetas och analyseras med hjälp av en mjukvara.

–Vårt första mål nu är att lyckas detektera förekomst av svampämnen i maltkorn på ett säkert sätt, säger Carl-Göran Pettersson.

Lantmännen är delägare i ett mälteri i Halmstad, som varje dag framställer malt med hjälp av omkring 600 ton maltkorn.

Spannmålen kvalitetsgranskas genom att personalen själva använder sina högst mänskliga näsor och luktar och även med sina ögon undersöker utseendet på olika sändningar av korn.

– Men det är kostsamt och tar tid. Vi vill gärna snabbt säkerställa om det som kommit in från bönderna kan användas, säger Carl-Göran Pettersson. Han hoppas också framöver kunna spåra förekomst av mögel eller andra kvalitetsproblem, som avger dofter, med hjälp av metoden framöver.

Man jobbar nu också med att förbättra signalbehandlingen med stöd av artificiell intelligens samtidigt som C-Sense söker finansiering för andra tillämpningar.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer