Innovation

E-näsa ska minska riskerna i öl-tillverkning

Näsan fungerar som så att ett prov - exempelvis på spannmål - läggs i ett munstycke i ena änden av ett rör.
Saeid Rashidi

En elektronisk näsa ska hjälpa Lantmännen att spåra svampsjukdomar i spannmål, inte minst i maltkorn, som man gör öl av. 

Publicerad

Näsan ska minska risken för överskumning, som utgör ett hot inom bryggerinäringen

Svampar av släktet fusarium i korn kan ställa till det för ölbryggarna. Sporer kan följa med i malten när man ska tillverka öl och förorsaka överskumning (gushing), något som betraktas som ett allvarligt problem.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här