E. coli kan omvandlas till Co2-ätare

2019-11-27 17:02  

Koldioxidneutral tillverkning av mat, bränslen och biokemikalier. Det kan bli möjligt i framtiden med en vidareutveckling av en bakterie som finns naturligt i vår tarmflora.

I vanliga fall använder e. coli-bakterien socker för att producera sin biomassa. Men forskare vid vetenskapsinstitutet Weizmann i Israel har lyckats förändra bakteriens ämnesomsättning så att den i stället producerar all sin biomassa från koldioxid.

Det här kan öppna för koldioxidneutral tillverkning av mat, bränslen och biokemikalier, enligt studien som har publicerats i den vetenskapliga tidskriften Cell.

– Ur ett grundläggande forskningsperspektiv ville vi se om en så stor omvandling av bakteriens diet, från sockerberoende till syntesen av all dess biomassa från koldioxid, är möjlig. Utöver att testa genomförbarheten av en sådan omvandling i labbmiljö ville vi veta hur stor anpassning som behövs när det gäller förändringarna av blåkopian av bakteriers dna, berättar forskaren Shmuel Gleizer som är studiens huvudförfattare i ett uttalande.

Läs mer: Proteinpump en nyckel till grönare plast

Huvudmålet för forskarna var att skapa en ”praktisk vetenskaplig plattform” för att förbättra fixering av koldioxid. Detta ses som en nyckel till en mer hållbar produktion av mat och bränslen, och tros kunna bidra till att hejda den globala uppvärmning som orsakas av koldioxidutsläpp.

– Att förändra e. colis kolkälla, bioteknikens arbetshäst, från organisk kol till koldioxid är ett stort steg mot att etablera en sådan plattform, förklarar systembiologen Ron Milo, en annan av forskarna bakom Cell-studien.

Släpper ut mer koldioxid än den äter

Forskargruppen har i labbmiljö alltså omvandlat en heterotrofisk e. coli-bakterie, det vill säga en bakterie som konsumerar organiska beståndsdelar, till en autotrofisk, som enbart konverterar koldioxid till biomassa. Detta ska vara något unikt, då tidigare försök alltid har behövt en tillsats av andra organiska kolföreningar för att få till en stabil tillväxt.

Men även om de israeliska forskarna har lyckats få bakterien att äta koldioxid är metoden inte fulländad. I processen har den utvecklade bakterien skördat energi från kemikalien formiat. Bakterien har därför släppt ut mer koldioxid än den tar in genom kolfixering.

Det här tycks dock inte oroa forskarna bakom Cell-studien. Ett sätt att lösa problemet ska vara att tillföra energi genom förnybar elektricitet. Och de menar att deras försök ändå är ett viktigt bevis på att konceptet fungerar.

Det är dock en bra bit kvar tills metoden kan bli tillämpbar i industriella processer och verkligen kan bidra till minskade koldioxidutsläpp.

Ania Obminska

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer