Dyk i sex timmar utan en bubbla

2008-12-01 12:57  

Ett nytt svensk-amerikanskt andningsaggregat gör det möjligt att stanna på djupet i upp till sex timmar. Utan att släppa ifrån sig en enda luftbubbla.

–Dykupplevelsen förändras dramatiskt. Inga bubblor skrämmer fiskarna och stör, och det är helt tyst, säger Kurt Sjöblom som är vd på Poseidon i Göteborg.

Efter flera års utveckling lanserar företaget nu sitt nya andningsaggregat, en så kallad rebreather som renar och återanvänder utandningsluften. Ett filter fångar in den giftiga koldioxiden i dykarens utandningsluft, men låter syret passera. Då räcker det med att tillsätta en liten mängd syre i inandningsluften. Det lilla syretillskottet styrs av algoritmer. Ju djupare dykaren dyker, desto mindre syre krävs.

–Det är världens första helautomatiska rebreather för sportdykare, säger Kurt Sjöblom.

Han nämner flera fördelar förutom den förbättrade dykupplevelsen.

•Man kan dyka upp till 6 timmar, att jämföra med cirka 45 minuter idag.

•Utrusningen väger 15 kilo, ungefär hälften så mycket som dagens teknik.

•Dykaren andas in varm, fuktig luft istället för kylig, torr luft. Det skonar luftrören och minskar kroppens nedkylning.

•Risken för dykarsjuka minskar eftersom andelen syrgas hela tiden optimeras. Därmed reduceras kvävehalten i andningsgasen.

•Man kan dyka betydligt djupare än tidigare.

Men smakar det så kostar det. Det nya aggregatet går på drygt 40 000 kronor exklusive moms, ungefär dubbelt så mycket som dagens produkter.

Poseidon grundades redan 1958, men den nya rebreathern som heter Poseidon Discovery har amerikanska rötter.

-För några år sedan förvärvade jag patent utvecklade av amerikanen Bill Stone, som är en känd dykare, säger Kurt Sjöblom.

Tekniken har sedan vidareutvecklats i såväl Göteborg som i Houston.

Nästa år räknar Poseidon med att leverera 1 500 exemplar av det nya andningsaggregatet, varav en fjärdedel redan är sålda, och att nå en omsättning på över 90 miljoner kronor. Det är en tredubbling jämfört med 2007.

Charlotta von Schultz

Mer om: FoU Dykaggregat

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer