DVD-spelaren som blir lasermikroskop

2013-04-09 07:50  

I hemmen håller den på att försvinna, men nu kan dvd-spelaren få nytt liv på labbet. Forskare på KTH visar att den kan användas som ett billigt lasermikroskop. Ett användningsområde är hiv-tester.

Forskarna utgick från en vanlig dvd-spelare som sitter i många datorer.

-Men istället för att spela musik använder vi lasern för att genomlysa biologiska prov, förklarar Aman Russom, docent på Skolan för bioteknologi på KTH och en av forskarna bakom det nya dvd-labbet.

Lasern och optiken i dvd-spelaren har kompletterats med detektorer som läser av ljuset. Hur mycket det sprids skvallrar om vad som finns i provet.

För att visa att det hela fungerar har forskarna räknat vita blodkroppar, så kallade CD4+-celler. Samma metod används vid hiv-tester, men då med betydligt större och dyrare utrustning.

-Målet är att vårt instrument ska kunna massproduceras och användas för hiv-tester och andra diagnostiska tester i utvecklingsländer, säger Aman Russom.

En fördel är att patienterna skulle kunna då få sitt provsvar direkt vid läkarbesöket eftersom det inte behöver skickas iväg på analys.

Vanliga dvd-skivor i plast användes för att föra in proverna i maskinen. Men först hade de fått ett extra lager med små fina kanaler där antikroppar används för att fånga in det ämne som ska analyseras.

Unikt för systemet är den fina upplösningen. Systemet klarar att "se" ner till 1 mikrometer.

-Vårt arbete som publicerades i februari blev nyligen uppmärksammad av Nature Photonics som har med våra resultat i sitt senaste nummer. Vi hade inte ens skickat in artikeln till dem, säger Aman Russom.

Än så länge har forskarna byggt två prototyper. Projektet är en del av ett större EU-projekt där även det norska företaget Lingvitae deltar.

- Efter att vi demonstrerat ett billigt hiv-test vidareutvecklar vi nu tekniken tillsammans med Lingvitae så att vi kan utföra en rad andra diagnostiska tester där det finns krav på hög upplösning, säger Aman Russom.

Marie Alpman

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer