Innovation

Dvärgschimpanser tar curlandet till en helt ny nivå

Foto: TT/Rights Managed

Mammor till unga dvärgschimpanser gör allt för att deras söner ska lyckas och ser handgripligen till att deras söner får para sig. På så sätt tredubblas sannolikheten för att de ska få barnbarn. Döttrarna, däremot, lämnas mer eller mindre vind för våg.

Att man som förälder tar hand om sina barn och försöker maximera deras chanser här i livet är inget konstigt. Även i djurvärlden finns sådana beteenden, framför allt bland sociala arter. Frågan är dock om inte en av våra närmaste genetiska släktingar, dvärgschimpansen, som även kallas för bonobo, tar detta "curlande" till en helt ny nivå. För bland dem verkar mammorna göra precis allt för att deras söner ska lyckas sexuellt och för att de själva, på så sätt, ska få så många barnbarn som möjligt.

– Detta är första gången vi kan visa på den påverkan som en mammas närvaro har på ett mycket viktigt duglighetsdrag hos hannarna, som är deras fertilitet, säger Martin Surbeck, primatolog vid Max-Planck-Institut für evolutionäre Anthropologie i Leipzig, Tyskland, till Current Biology där studien presenteras.

Prova Ny Teknik – 49 kr
för 1 månad


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här