Duschen laddar upp bakteriebomb

2009-09-16 12:04  

I vattnet som blir kvar i duschmunstycket utvecklas bakterier i höga koncentrationer. Den bakteriebomben kan du få i ansiktet vid nästa duschning.

Forskare vid University of Colorado i Boulder har undersökt ett femtiotal duschmunstycken från hem, hotell och offentliga anläggning i nio amerikanska städer.

De fann att 30 procent av munstyckena innehöll kraftigt höjda halter av Mycobacterium Avium, en sjukdomsframkallande bakterie som påverkar lungorna.

Forskargruppen, ledd av professor Norman Pace, konstaterar att bakterien samlas på insidan av duschmunstycket i en slemmig biofilm. Koncentrationen är hundra gånger högre än i vanligt kommunalt dricksvatten.

Om man ställer sig under duschen och skruvar på vattnet riskerar man att få en rejäl extrados av bakterier i ansiktet när det första vattnet strilar genom hålen.

För normalt friska personer behöver bakterierna inte utgöra någon fara, men personer med nedsatt immunförsvar är i riskgruppen anser forskarna i Colorado.

En slutsats forskarna har dragit av undersökningen är att bakterierna lättare ansamlas i duschmunstycken av plast än munstycken av metall.

Studier som Norman Pace tidigare utfört visar att inomhusluft i storstäder innehåller omkring 1 miljon bakterier per kubikmeter och vetten från det kommunala vattennätet innehåller 10 miljoner bakterier per kubikmeter.

Håkan Abrahamson

Mer om: Vatten Bakterier

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer