Dubbelstråle vässar delfinens ekolod

2011-05-25 10:46  
Josefin Starkhammar Foto: Nils Ryden

Att delfinen navigerar med ekolod är välkänt. Men att den sänder ut två ultraljudstrålar samtidigt är en nyhet. Bakom de nya rönen står en forskare i Lund.

- Strålarna innehåller olika frekvenser och kan riktas olika. Vinsten är förmodligen att delfinen på så sätt kan ringa in föremålet bättre, säger Josefin Starkhammar, nybliven doktor i Elektrisk mätteknik vid Lunds Tekniska Högskola, i ett uttalande.

Att delfiner scannar av omgivningen genom att sända ut en ljudstråle och lyssna på ekot bevisades redan på 1950-talet. Men exakt hur dessa klickljud skapas och används är inte känt.

För att få svar på några av gåtorna har Josefin Starkhammar har utvecklat nya mätsystem och algoritmer. Däribland en apparat med 47 hydrofoner som fångar upp ultraljud under vattnet och algoritmer som separerar klickljud från olika delfiner.

Analysen visade att delfinen kan vrida ljudstrålen minst 28 grader åt höger och vänster utan att vrida på huvudet. Maxgränsen är fortfarande okänd eftersom mätutrustningen inte klarade större vinklar än så. En annan slutsats att strålen är sammansatt av två delar med olika frekvensinnehåll. För att förstå hur dessa två stråldelar bildas krävs mer forskning.

Josefin Starkhammar tror att människor har en del att lära av delfinen för att skapa mer avancerad teknik för ekolokaliering.

- Dessutom kan kunskapen vara viktig för att på olika sätt kunna skydda delfiner, exempelvis från störande ljud. Vi måste ju lära oss hur man bäst ska skydda våra egna tumlare här i Östersjön, säger Josefin Starkhammar.

Hon har samarbetat med Kolmården såväl som marinbiologer i San Diego. De nya rönen har publicerats i den vetenskapliga tidsskriften Biology Letters.

Läs Josefin Starkhammars populärvetenskapliga sammanfattning

Charlotta von Schultz

Mer om: Ekolod Delfin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer