Dronedefender skjuter ned drönare

2017-11-10 07:11  

Drönare har använts för att attackera amerikanska styrkor i Mellanöstern – Dronedefender kan vara lösningen. Det är ett lättanvänt ”gevär” som stör ut radio- och satellitfrekvenser. Här berättar en av uppfinnarna om det första testet inför militären.

Rustningsindustrin jobbar för fullt med att utveckla sätt att skjuta ned drönare – och att störa ut dem. Nu finns en lösning som alla soldater kan bära på ryggen. Två uppfinnare från Ohio har utvecklat DroneDefender – ett ”gevär” som stör ut radio- och satellitfrekvenser.

Designen avsiktligt simpel. Vapnet kräver ingen direkt träning, utan det är bara att sikta och skjuta. Räckvidden är upp till 400 meter för quadcopters och hexacopters. Tillverkaren Batelle har redan släppt en andra version där man har krymp ned teknologin. Enheten väger bara 6,8 kilo och batteriet räcker för två timmars drift.

Bakom innovationen står Dan Stamm och Alex Morrow. Det första officiella utomhustestet genomfördes redan 2015 vid Camp Roberts, Nationalgardets anläggning i Kalifornien. Enligt Dan Stamm var det en skräckfylld upplevelse, för duon var ”två bondkatter bland hermelinerna”.

”De cirka 50 åskådarna på plats snackade skit om vår teknologi, som de sa var amatörmässig och aldrig skulle fungera. Och ärligt talat är jag inte förvånad över att de kände så. Ett gäng andra företag som var där visade upp innovationer som såg ut att vara väldigt dyra och komplicerade. Sedan får de syn på två töntar från Ohio som kommer ut med en pryl som liknar ett gevär på den ena personens rygg. De trodde att vi var några knäppgökar som hade jobbat hemma i garaget”, skriver programchefen Dan Stamm i Popular Science.

Uppfinnarna hade fraktat vapnet med FedEx från Ohio, och ingen av dem hade haft chans att testa huruvida elektroniken hade överlevt transporten till Kalifornien. När Alex skickade iväg den första drönaren så sköt Dan ned den på ett för långt avstånd – 250 meter. Publiken blev förvirrad, vad var det egentligen som hände? Vid nästa leverans väntade dock skytten tills drönaren var 100 meter bort. Han sköt, och drönaren stannade mitt i luften.

”Det blev alldeles tyst. Hela publiken stod utan att röra sig, och plötsligt var alla väldigt intresserade. Jag blev helt tokig men behöll mitt lugn, för det var en massa militärer som tittade på mig. Men på insidan vrålade jag”, skriver Dan Stamm i Popular Science.

John Edgren

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer