Driv bränslecellen med din egen svett

2017-08-22 14:29  

En forskare på träningscykel lyckades driva en lampa i fyra minuter – med hjälp av en bränslecell i form av ett ”plåster”.

Tänk tanken om att kunna ladda smartklockan eller de trådlösa hörlurarna under träningspasset, utan att vara beroende av elnät eller externa batterier. Allt med ett ”plåster” med töjbara och bärbara bränsleceller som utvinner energi ur svett.

En grupp forskare vid University of California i San Diego har inte nått ända dit än, men har kommit en bit på väg.

De har utvecklat små, töjbara bränsleceller som kan generera tio gånger mer energi per yta än de bärbara bränsleceller som finns i dag, skriver de i en artikel i tidskriften Energy & Environmental Science.

I försök har en testperson fått bära bränslecellerna på huden, och samtidigt cyklat på en träningscykel. Bränslecellerna kopplades till ett kretskort, och i försöket lyckades forskarna få en led-lampa att lysa i fyra minuter.

För att få bränslecellerna böjbara har de en speciell struktur. Anod och katod finns i små punkter, som är sammanbundna av spiralformade länkar som kan böjas och sträckas, utan att anoden och katoden deformeras. Forskarna kallar denna struktur ”öar och broar”.

Bränslecellerna är uppbyggda av 3d-printade kolbaserade nanorör som är tryckta på en bas gjord av guld. Med hjälp av ett enzym kan bränslecellerna oxidera den mjölksyra som finns i svett. På så sätt genereras elektricitet.

Böjbarheten var en utmaning, en annan är att öka energidensiteten i bränslecellen.

– Vi behöver komma underfund med vilken som är den bästa kombinationen av material, och i vilket förhållande det ska vara mellan materialen, säger Amay Bandodkar, en av författarna till studien, till Eurek Alert.

Forskningen har letts av professor Joseph Wang som driver ett center för bärbara sensorer vid University of California i San Diego.

Anna Orring

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer