Doktor Bond tar tempen i bara mässingen

2010-10-21 11:30  
John Bonds verktyg.

För två år sedan kunde vi berätta om doktor Bond, mästaren på att hitta borttorkade fingeravtryck. Hans specialitet är att ta fram avtrycken på tomma, avtorkade patronhylsor. Nu har hans metod hittat från polisens kriminaltekniker till industrins underhållstekniker.

Tekniken kan också användas för att hitta begynnande korrosion på detaljer av koppar och kopparlegeringar, som mässing, i industrin. Det kan exempelvis vara vitala delar i ett flygplan eller värmeväxlare som riskerar att gå sönder.

John Bond har kommit på att korrosionen orsakar en elektrisk schottky-barriär mellan den ledande kopparn och den halvledande oxiden. Det hela fungerar som en elektrisk diod som orsakar en spänningsskillnad mellan kopparn och oxiden.

Storleken på fenomenet kan enkelt mätas på plats med ett billigt, batteridrivet instrument. Och måttet visar hur mycket detaljen har korroderat.

- Det är lika enkelt som att ta tempen med en termometer, säger doktor Bond.

Anders Wallerius

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer