Doktor Bond - med rätt att avslöja

2008-06-04 14:10  
En kula bär spår av den som laddat vapnet - även om patronen torkats ren.

Doktor Bond är mästare på att hitta borttorkade fingeravtryck. John Bond ägnar sin forskarverksamhet vid University of Leicester åt att leta bevis åt engelska polisen.

Vid universitetets rättstekniska forskningscentret utvecklar doktor Bond nya forensiska metoder. Bland annat använder han rost, röntgen och nanopartiklar för att framkalla spår efter brottsliga fingrar.

Den senaste metoden bygger på att svettiga skurkfingrar, besudlade med vatten och kloridjoner, får metall att korrodera. En tomhylsa eller kula bär exempelvis med sig spår av den som laddat vapnet även om patronen torkats ren, tvättats med såpvatten och sedan avfyrats. Hettan från ett avlossat skott bränner effektivt bort fingeravtrycket, men samtidigt hjälper värmen till att fixera det hittills osynliga korrosionsavtrycket.

- För första gången kan vi ta avtryck från personer som hanterat patronen innan avfyrningen, säger John Bond.

Tekniken liknar en vanlig fotokopiator; metallen bestryks med ett fint, ledande pulver samtidigt som metallen laddas elektriskt med ett par tusen volt. Pulvret dras då till de ställen som är aningen korroderade och fingeravtrycket avslöjas.

- Metoden fungerar på allt från tomhylsor till maskingevär.

Eftersom korrosionsspåren inte går bort med tiden är det möjligt att återuppta nedlagda fall, hoppas doktor Bond.

Det enda tipset till brottslingarna är att i fortsättningen fila och polera bort fingeravtrycken efter sig.

Anders Wallerius

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer